Tips van Esther (van NatuurSUPER)

Esther Tabor (van NatuurSUPER) heeft onderstaande tips:

Hallo Allemaal,

Wat een mooie tuin is het geworden en wederom ontzettend leuk om te zien hoe iedereen zo opgewekt en energiek aan de slag is gegaan. Nog een aantal tips om de kleine plantjes en de nieuw geplante zaden goed op te laten groeien:

Water, water water!

De wortels van de jonge plantjes moeten zich kunnen aarden. Dat betekent niet te nat( geen soepje), maar zeker niet te droog. Het beste is om om de dag even te controleren. Pas als de planten langere wortels hebben gekregen en dus een stuk groter zijn, kunnen ze beter tegen een stootje.De eerste weken zeker ook de grond boven de pas geplante zaden vochtig houden. Water schiet snel naar lagere delen in de bakken. Om de dag (of bij warm weer elke dag) even water geven.

Steunstokjes  voor tomaten en komkommer (en bonen die de hoogte in gaan)

Tomaten en komkommer zijn nogal tere planten en hebben een stokje nodig om niet om te waaien of plat te regenen.  Dat geld ook voor bonen en erwten die de hoogte in gaan. Even er een stokje voor steken als je ziet dat ze het nodig hebben.

Minikasje

Wil je nog een stapje verder gaan (en meer en lekkerdere tomaten en komkommer krijgen) dan kun je ook een koepel of tunneltje maken om de tomaten en komkommerplanten heen (van bijv. Pvc buizen en plastic).  Daarmee creëer je een heerlijk zonnig broeikasje. Voor de bonen en ook de andere groenten hoeft dit niet, die zijn helmaal gewend aan ons Hollandse klimaat.

Dieven van tomaten (elke week even nalopen)

Dit is simpelweg het verwijderen van alle okselknoppen in tomatenplanten. Deze zitten in de ruimte (oksel) tussen de hoofdstengel van de tomatenplant en een zijtak. Je wilt namelijk een sterke plant met niet te veel vertakkingen. Op die manier gaat er niet te veel energie verloren aan allerlei zijvertakkingen, bladeren en te veel vruchten.

Slakken, luizen en andere plagen

Door meerdere gewassen in je bak te telen die elkaar versterken, creëer je sterke planten die een heel stuk minder vatbaar zijn voor allerlei narigheden.  Daarnaast zijn er al wel enkele  bliskemafleiders gezaaid. Bijvoorbeeld voor luizen is er de oost-indische kers waar ze lekker op gaan zitten. Op die manier blijven je groenten vrij van deze vervelende zaken.

Heb je toch ergens last van of wil je meer weten kun je altijd kijken op de website van Velt ( Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)

De afspraak is geen chemische bestrijdings- en bemestingsmiddelen, dus informeer elkaar over je vragen misschien weet iemand al een goede oplossing, kijk op de website van Velt (www.velt.be) of vraag het ons.

Stro

Stro (of eventueel ook bladeren) is een top laag die ook wel mulche wordt genoemd. Dat is laag die de bakken ‘afdicht’. Op die manier blijven de voedingsstoffen en water zoveel mogelijk in de bakken en verdampt het niet en/of spoelt het niet te snel uit.

Ook helpt stro om de toplaag van de grond niet te vochtig te laten worden, zodat de vruchten die de aarde raken (zoals aardbeien, courgette en pompoen) niet gaan rotten.

Zelf composteren

Zelf composteren is niet alleen ecologisch, praktisch, maar zeker ook goedkoper dan biologische mest(stoffen) kopen. Later in 2013 willen we vanuit de NatuurSUPER voor de BergbOss tuin een workshop over composteren geven. Iedereen die interesse heeft is welkom. Het wordt niet alleen theorie, maar we gaan ook echt aan de slag met composteren, de wormen, bakken, emmers of tonnen. De datum (en eventuele voorbereidingen) gaan in overleg met de kerngroep BergbOss.

Tot slot

Groeien de planten je bak uit of verdringen ze  elkaar, kun je natuurlijk altijd de plant verpotten naar een andere plek  in de tuin of in een pot. Bijna alle groenten en kruiden doen het prima in een pot. En bedenk vooral dat (moes)tuinieren een leerproces is. Met vallen en opstaan word je wijzer.

Have fun! Ik kijk uit naar de volgende keer, een warme groet, Esther

Powered by WordPress. Ontworpen door Woo Themes